Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Svake godine Hrvatski Crveni Križ, zajedno sa svim svojim društvima, obilježava Tjedan borbe protiv Tuberkuloze oželeći na taj način podsjetiti na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze u našoj zemlji.

Tuberkuloza je zarazna bolest koja prvenstveno zahvaća pluća, ali može zahvatiti i neke druge organe (limfni čvorovi, mozak, bubrezi).
Izvor zaraze je oboljela osoba u čijem se iskašljaju nalazi uzročnik – bakterija štapićastog oblika (bacil tuberkuloze) koji se širi kapljičnim putem kao prehlada.
Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se otkrije na vrijeme i pravilno liječi s više lijekova istodobno (antituberkulotici), no u suprotnom postaje bolest od koje se može umrijeti. Nepravilno liječenje tuberkuloze može dovesti do razvoja teškog oblika multirezistentne tuberkuloze.

Prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu već dugi niz godina obilježava se Tjedan borbe protiv tuberkuloze, od 14. do 21. rujna.
Na taj način želi se informirati građane, oboljele osobe i članove njihovih obitelji o prevenciji i suzbijanju tuberkuloze u našoj zemlji.