NEP

NEP - Crveni križ Zadar

Kako Grad Zadar sa svojom okolinom zauzima sam vrh na ljestvici gradova koji u odnosu na broj stanovnika imaju najveći broj intravenoznih ovisnika, Gradsko društvo Crvenog križa Zadar provodi već 18 godina za redom u kontinuitetu ovaj program.

Cilj programa je staviti pod kakvu-takvu kontrolu ovu, moglo bi se reći najtežu kategoriju ovisnika, da bi se spriječilo ili barem smanjila mogućnost širenja hepatitisa B i C i AIDS-a.

Nuđenjem, besplatnog, čistog, novog, steriliziranog pribora ovisnici neće imati potrebu korištenja zajedničkim priborom, a stvaranjem kod njih navika da nam pri preuzimanju novog pribora vraćaju već upotrijebljeni pribor smanjujemo mogućnost da upotrijebljeni pribor ostave na mjestima dostupnim drugim ljudima posebice djeci.

Da se pogodilo uvođenjem ovog programa pokazuje i činjenica da je i broj korisnika i broj posjeta i količina preuzetog pribora u porastu u odnosu na prve dvije godine programa.

Aktivnosti koje će Gradsko društvo Crvenog križa Zadar u svezi s ovim programom provoditi su:

  1. Zamjena prljavog pribora (igle i šprice) za novi sterilni pribor (Donesi prljavo, dobit ćeš čisto!) s ciljem smanjenja hepatitisa B i C, kao i širenja zaraze virusom HIV-a. U zamjenu za upotrjebljeni pribor kod nas se besplatno može dobiti novi, čisti i sterilni pribor. Igle i šprice koje se donose kod nas se uništavaju na pravilan način i ne postoji mogućnost zaraze drugih, tj. odlaganjem prljavog pribora u kutije namijenjene za to ne ugrožavaju se drugi (djeca i odrasli).
  2. Podjela kondoma korisnicima našeg programa, radi sprječavanja širenja spolno – prenosivih bolesti, AIDS-a i hepatitisa, s obzirom da se zna da se virus hepatitisa i HIV-a prenosi seksualnim kontaktima.
  3. Distribucija informativno-edukativnog materijala (letaka) s ciljem adekvatnog informiranja o rizicima i zdravstvenim posljedicama uzimanja sredstava ovisnosti.
  4. Informiranje korisnika našeg programa o terapijskim tretmanima i pomoć pri uključivanju u terapijske  tretmane ako to žele. Pružaju se i informacije o mogućnostima testiranja na hepatitis i HIV, te cijepljenje protiv hepatitisa B.

Važna karakteristika ovog programa jest da se dolazi u kontakt s onim ovisnicima koji nisu uključeni ni u kakav tretman, tj. nisu registrirani u nikakvim ustanovama, odnosno nisu se nikome obraćali za pomoć.

Upravo stoga program uključuje human odnos prema ovoj kategoriji ovisničke populacije koji su sa svima nama članovi istog društva.