Predstavljanjem slikovnice „Drvo dobrih djela“ humanost se proširila u Dječjem vrtiću Sunce u Zadru

Predstavljanjem slikovnice „Drvo dobrih djela“ humanost se proširila u Dječjem vrtiću Sunce u Zadru

Nakon akcije dobrovoljnog davanja krvi s kojom smo simbolično započeli obilježavanje 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 30 godina priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva, svečani program nastavili smo s našim najmlađima. U Dječjem vrtiću Sunce u Zadru predstavljena je posebna slikovnica Hrvatskog Crvenog križa naziva „Drvo dobrih djela“.

Najvažniji sudionici ovog događaja bila su vesela, radosna i nasmiješena djeca koja su širom otvorenih očiju i s velikim interesom slušala Ljerku Pukec, autoricu slikovnice „Drvo dobrih djela“ koja ju je interpretirala na njoj svojstven i sasvim čaroban način koji djecu uvuče u priču protkanu dobročinstvom i humanošću.

Slikovnica "Drvo dobrih djela" ne samo da pruža uvid u različite društvene situacije i izazove s kojima se svijet suočava, već nudi praktične aktivnosti koje djeca mogu poduzeti nakon čitanja priče. Na taj način, djeca razvijaju svijest o humanosti i svojim mogućnostima za pomaganje drugima u svojoj zajednici. Glavna poruka slikovnice je jednostavna, no istodobno snažna: svatko, bez obzira na dob, može svojim dobrim djelima učiniti svijet boljim i humanijim za sve. 
Poseban trenutak ovog događaja bio je kada je više od stotinu djece u isti glas zapjevalo pjesmicu „Pjevaj, pleši, volontiraj“. Dječja sposobnost da sasvim iskreno pjesmom izraze svoje emocije i radost je jedinstvena te se stoga poruka Crvenog križa širila na spontan i neposredan način, što je probudilo nadu u svima prisutnima da će upravo ta djeca na isti način nastaviti širiti i humanost.

Temelji humanosti grade se od najranije dobi, te su stoga ovaj šareni, ali važan događaj svojim su prisustvom uveličali uvaženi gosti: Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra zajedno sa suradnicima, Doroteja Kamber-Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar, Mirjana Miočić, ravnateljica Dječjeg vrtića Sunce, Zadar, Šime Lisica ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa. Sve goste i djecu pozdravila je zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Marina Pinjagić Telak. Gradskoj knjižnici Zadar i svim podružnim knjižnicama Hrvatski Crveni križ donirao je slikovnicu Drvo dobrih djela. 

Ulaganje u razvoj humanih vrijednosti kod najmlađih članova društva nije samo ulaganje u njihovu budućnost, već i u budućnost cijele zajednice. Razvijajući empatiju i razumijevanje za one koji su u potrebi, djeca postaju bolji građani i svjesniji članovi društva. Njihove male ruke postaju oruđe solidarnosti i podrške, a njihova srca postaju središta humanosti.