Poklon Hrvatskog Crvenog križa djeci Zadra - predstava „Da sam ja kontesa Dora“

Poklon Hrvatskog Crvenog križa djeci Zadra - predstava „Da sam ja kontesa Dora“

Hrvatski Crveni križ je povodom obilježavanja 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 30 godina priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva, djeci Zadra darovao posebno iznenađenje - predstavu pod nazivom „Da sam ja kontesa Dora“.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru djeca su sa znatiželjom pratila izvedbu predstave „Da sam ja kontesa Dora“, koja je izvedena u režiji Petre Radin i uz izvanrednu izvedbu Marte Bratković te Komornog orkestra Zagrebačke filharmonije.

Djeci se pridružilo i vodstvo Hrvatskog Crvenog križa: predsjednik Josip Jelić, potpredsjednik Željko Grubišić, izvršni predsjednik Robert Markt, zamjenica izvršnog predsjednika Marina Pinjagić Telak, kao i domaćini iz Gradskog društva Crvenog križa Zadar - potpredsjednik Josip Matassi i ravnatelj Šime Lisica. Uoči predstave zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Marina Pinjagić Telak rekla je: „Hrvatski Crveni križ provodi mnogobrojne edukativne programe za djecu i to već od vrtićkih dana je znamo koliko je važno utjecati na djecu u tim ključnim godinama za njihov razvoj“.

Današnju su predstavu gledala djeca iz zadarskih osnovnih škola: OŠ Šime Budinića, OŠ Smiljevac, Privatne OŠ Nova, OŠ Krune Krstića, OŠ Zadarski otoci, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Petar Preradović i OŠ Stanovi.

Ova predstava je više od samo umjetnosti - to je priča o Dori Pejačević, hrvatskoj skladateljici i violinistici koja je ostavila duboki trag, ne samo u svijetu glazbe, već i u humanitarnom radu Crvenog križa. Tijekom prvog Svjetskog rata, obitelj Pejačević vodila je Bolnicu Crvenog križa u Našicama u kojoj je volontirala i Dora pomažući ranjenicima te pritom promicala ideju humanosti i solidarnosti.

Dora Pejačević, osim što nas je obogatila svojom glazbom, ostavila nam je u nasljeđe i poruke o slobodi, ljubavi i jednakosti za sve. Za nju je čovjek bio na prvom mjestu, što je pokazala i svojim životnim odabirom kao volonterka Crvenog križa.

Ova izvedba je bila poput putovanja kroz vrijeme i prostor, omogućavajući nam da oživimo Dorine stvaralačke trenutke. Predstava "Da sam ja kontesa Dora" simbol je zajedništva i inspiracija za buduće generacije, poruka je to da svi njegujemo humanost, ali i umjetničku kreativnost, kao što je to činila i grofica Dora Pejačević.

Nadamo se da će djeca Zadra ovaj poklon Hrvatskog Crvenog križa koji ima duboke korijene i šire značenje, pohraniti u svoja srca  i da će ih uvijek podsjećati na vrijednosti na kojima svako društvo treba počivati.