Održana atraktivna pokazna vježba spašavanja iz mora

Održana atraktivna pokazna vježba spašavanja iz mora

Služba spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa redovito školuje spasioce na vodi, te aktivno radi na uspostavi mreže spasilačkih postaja na otvorenim vodama, na kojima školovani spasioci stječu praktično iskustvo u spašavanju iz vode. S ciljem pripreme spasilaca na spašavanje iz vode u otežanim uvjetima, unutar Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa, provodi se edukacija za spašavanje života iz vode u otežanim uvjetima. Edukacija je namijenjena spasiocima sa važećim uvjerenjem za spašavanje na otvorenim vodama i minimalno 2 godine iskustva rada u spasilačkoj službi.

U sklopu obilježavanja 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 30 godina priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva danas je u Zadru u poslijepodnevnim satima održana i pokazna vježba spašavanja iz mora.

Pripadnici specijalističkog interventnog tima za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima Hrvatskog Crvenog križa demonstrirali su spašavanje i transport osoba iz vode uz pomoć čamaca i specijaliziranog plovila "Rescue Runner" za traganje i spašavanje na vodi.

Na vježbi je prikazano spašavanje osoba pri svijesti i osoba bez svijesti, evakuacija i transport osoba specijaliziranim plovilima, spašavanje osoba u blizini nepristupačne obale te potražne akcije traganja i spašavanja na moru.