Obilježavanje tri velike obljetnice započelo dobrovoljnim darivanjem krvi u Zadru

Obilježavanje tri velike obljetnice započelo dobrovoljnim darivanjem krvi u Zadru

Na današnji dan prije 70 godina, u Željezari Metalurg u Sisku, prvi put je organizirano dobrovoljno darivanje krvi. Povodom sedamdesete obljetnice ovog plemenitog čina, Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Zadar su se udružili kako bi organizirali slično dobrovoljno darivanje krvi.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru, a brojni građani su se odazvali tom pozivu.

Sve do 1953. godine, darivanje krvi je često bilo motivirano financijskim interesima ili međusobnim vezama. No, od te godine, dobrovoljno darivanje krvi se temelji na novim načelima: dobrovoljnost, anonimnost, besplatnost i solidarnost.

U većini zemalja diljem svijeta, upravljanje aktivnostima prikupljanja krvi povjereno je Crvenom križu zbog njihove humanitarne misije, razvijene mreže organizacija Crvenog križa na terenu i velikog broja volontera. To omogućuje neprofitno prikupljanje krvi.

Željeli bismo izraziti iskrenu zahvalnost svima koji sudjeluju u dobrovoljnim akcijama darivanja krvi jer njihova nesebičnost pomaže svima kojima je ta krv prijeko potrebna.